logo

Gallery - Grafton Street, Balmain

The original rear of this Balmain property was tight and layout of the rooms did not flow together at all. The owners of this home wanted to extend the property, opening up the back section for a larger, more modern living space. Cutting off the rear of the property and building out to both side boundaries immediately created more space to work with. From the hardwood floor of the original Victorian front section, the industrial chic of the new concrete slab floor lifts the property into the 21st Century. The new concrete footings were engineered to achieve a polished finish, and accommodate underfloor heating.

A palette of white and grey tones carries through from the home’s front to rear, reflected in the sleek marble kitchen bench tops, and the matte charcoal grey and white gloss tiles of the new bathroom. This is perfectly accented with the rustic wood of the original interior’s flooring and the outside deck, for seamless flow between indoor and outdoor living. Wall-to-wall sliding doors and strategically placed skylights in the new bathroom and living space where the extension meets the existing house, allows abundant light and warmth to flow into both areas of the home.