logo

Gallery - Albany Rd, Stanmore

This was a typical freestanding 2-bedroom Victorian cottage with separate lounge and kitchen/dining area towards the back. While the property boasts rear lane access to the backyard, the multiple levels made the area a little awkward to use. To bring more space and functionality, the entire rear section was removed, allowing for the addition of a new living space at the back. The old lounge-room was converted into a master bedroom with walk-in robe and ensuite, keeping the original fireplace in the bathroom for some quirky period character.

Adding a European laundry to the new main bathroom saves space while still offering a functional solution for the family. The new open plan living space of kitchen, dining and lounge creates a seamless flow through sliding doors to the rear yard, with relaxed entertaining area and covered single carport. Detailed acoustic treatments were required, due to this property being under the flight path, so specific glazing was added, together with internal and external linings of walls and the roof structure.

The transformation was completed with a revamp of the existing 2 front rooms and entry hall: new flooring, joinery, doors, architraves and skirting to match the property’s heritage features. What was once a 2-bedroom, single bathroom house with separate lounge, kitchen and dining, is now a bright, spacious 3-bedroom, 2-bathroom family home, with walk-in robe, open plan living and kitchen, plus covered off-street parking.